THONE Jos, As    1 + 2. IN.NAT. NARBONNE YRL. !!!  

(Hilaire Surinx - La Colombophile Belge)

 

Jos Thoné voorstellen, kan het nog, moet het nog ?

Bruisend van enthousiasme en geboren met het winnersinstinct, zo zou ik Jos kort kunnen omschrijven. Een zoeker naar nieuwigheden, een zoeker naar wetenswaardigheden, en anderzijds niet verlegen voor uitspraken die anderen doen beven.

Doch Thoné kan en mag zich wat meer permitteren immers wat hij reeds verwezenlijkt heeft dwingt respect af. Meermaals wereldkampioen, verscheidene keren 1 Algemeen Kampioen van La Colombophilie Belge ….. een resem provinciaals gewonnen, knaluitslagen neergezet en nu de internationale duivenwereld overdonderd met het behalen van 1+2 I.Nationaal Narbonne Yrl.

 

 

De methode Thoné :

Jos was wellicht een der eersten die het totaal weduwschap beoefende, hierdoor krijg je een grotere vliegploeg en wordt de selectie harder.Het hok werd er naar gebouwd. Zo blijven de doffers steeds op hun eigen hok zitten, ze kennen hun bak - het is hun vast territorium - tijdens de weekdagen trainen alle doffers dan ook gezamenlijk en dit binnen een vast stramien. Doch 's morgens komen eerst de duivinnen aan de beurt, zij slapen in een ren achter de speelhokken en kunnen via een vrijstaand raam langs de voorzijde naar buiten. Alle duivinnen zitten dus samen in één hok, volgens Jos een voordeel, immers de duivinnen zijn met 64 stuks en het moet al lukken indien bepaalde duivinnen van eenzelfde hok onderling zouden paren. Afhankelijk van de vlucht moeten deze meisjes wekelijks de korf in, uitzondering wordt er wel gemaakt voor de groep fondvliegers, doch de duivinnen die nu Narbonne domineren vlogen veertien dagen eerder Jarnac (700 km) en veertien dagen daarvoor de Nationale St.Vincent (950km) vlucht.

Binnen dit systeem is snel recupereren belangrijk, dit kan enkel via toediening van goed voer. Daarvoor ging hij te rade bij de firma Beduco en er werd één voer ontwikkeld welk hij een gans jaar toedient, namelijk de gekende thoné-mengeling.  Niet meer omschakelen of opvoeren, etc…. maar dagelijks één basisvoer. Reeds van bij thuiskomst wordt eraan gewerkt de duiven zo snel mogelijk verse energie te laten opbouwen, er wordt daarbij gebruik gemaakt van olie en natuurproducten die de conditie bevorderen, plantenextracten, biergist, etc….. en diverse gritsoorten, zoals Australische rockgrit om de spijsvertering zo optimaal te laten verlopen. Thoné was op het punt van spijsvertering een baanbreker, iemand die enorm veel belang hecht aan het inwendige van de duif.

Bij het inkorven wordt er gekeken naar de conditie, duiven die snel recupereren worden vlugger ingezet dan de anderen, en dit geldt zowel voor de doffers als de duivinnen.

 

MEDISCH

Medisch staat het hok onder toezicht van dierenarts Vandesande, de verstandhouding tussen beiden verloopt prima, pracht voorbeeld hiervan is de recentelijke overwinning. Jos merkte enkele dagen na Jarnac dat de duiven niet levenslustig genoeg waren, de zin en goesting om te vliegen en de drift was eventjes weg. Een snelle controle deed twijfels ontstaan rond een voedselvergiftiging, waarschijnlijk ergens iets verkeerd gedronken of een teveel aan pinda’s, die gebruikt worden als extra, het is nog een zoeken. Doch een korte maar degelijke antibiotica-kuur bracht snel verandering.  De twijfels waren weg en het resultaat prachtig. ( Immers ook op Bourges wordt er in ditzelfde weekend top 100 nationaal gespeeld).

 

 

KWEEKSTRATEGIEN RENDEREN

Enkele jaren terug had ik een gesprek met Jos en hij was toen bezig een lijn uit te bouwen rond zijn verzameling Barcelona-winnaars. Zo vinden we er de bloedlijnen terug van de internationale topwinnaars Barcelona : «  Poco 5000631/92, 1e jaarling I.Nat. Barcelona ’93 – 1 Nat. Barcelona Hens ’95 « ( Poco is een halfzus van de wereldberoemde Diego Armando Barcelona – wellicht een der allerbeste Barcelona vliegers die Belgie ooit kende ) -  «  Polonova 5010190/93 , 1 I.Nat.Barcelona Yrl. ’94 «  - «  Gerda 5315093/94, 1 I.Nat. Barcelona ’96 – «  Arnold 5052496/95 1 I.Nat. Barcelona 24.949 Vx. ‘97 »

 

Ieder van ons moet beamen dat wanneer men beschikt over zo'n uitzonderlijk fundament men een gouden ader op het kweekhok heeft. Jos weet dat maar al te goed en beschermt deze rijke vruchten als geen ander. Zelden zal hij iets anders inbrengen of het moet van grote en uitzonderlijke klasse zijn. De nakweek van deze Barcelona-vedetten is dan ook subliem, de prestaties navenant.

 

De lijn van deze wereldkwekers werd de laatste jaren versterkt met eigen winnaars zoals de "Zidane 1 Nat. Bordeaux" en de "Gouden Grijs" duivin die vorig jaar zorgde voor een opzienbaarlijke prestatie door tegen al weer en wind in de "1 Nat. Brive Hens" te winnen.

 

Zulke lijnen uitbouwen neemt tijd in beslag doch deze topduiven vormen het fundament van de kolonie, neem daar nu wederom de 1 + 2 I.Nat. Narbonne bij en ze worden alsmaar sterker en beter.

 

Naast de fond zitten er ook nog de midfondduiven die jaarlijks zorgen voor ruim 20x1. ( zulks merk je uit het immense palmares dat hij dit jaar reeds verzamelde op deze vluchten. ) “ Goede midfondduiven kruisen met de fondbasis is het systeem dat hij reeds diverse jaren toepast in de kweek. " De eerste twee kweekrondes zijn kruisingen van de fondduiven met deze snellere midfondtypes. Dit heeft reeds meermaals gerendeerd en gezorgd voor winnaars. Na de tweede ronde worden de kwekers kort gescheiden en komt ere en herkoppeling, nu worden de fondduiven terug zuiver gekweekt, dit vormt dan ook een aanvulling voor de toekomst en een vrijwaring van het eigen fondsoort.

 

JONGE DUIVEN LATEN UITGROEIEN.

Waar Jos voorheen een verwend aanhanger was van de roede niet te sparen komt hij stapsgewijs terug van deze zienswijze. De jonge garde moet niet meer wekelijks de baan op, belangrijk is ze te laten uitgroeien en weerstand op te doen. Nu zullen er wel denken, ja maar ….. inderdaad zijn er duiven tenhuize Thoné die beschikken over een ellenlang palmares en hebben de Narbonne-vliegers een zwaar programma gehad. Het is echter aanvoelen , rekening houden met de weersomstandigheden en zien en observeren hoe het gesteld is met de conditie van de duif. De zweep erop leggen is goed bij rustig weder en wat wind af, doch warmte zoals dit jaar maakt het moeilijker en vraagt energie van de duif; opbouwen van energie kan enkel via toediening van rust, kijken naar weer en wind is dus belangrijk. Vandaar ook dat de keuze viel op Narbonne om de groep van Jarnac terug in te manden, men voorspelde west en dus min of meer in het voordeel van deze streek. Natuurlijk is dit altijd gokken, immers je bent nooit zeker op voorhand, zo verging het Jos bijvoorbeeld einde mei, hij koos op de dag van Bourges nationaal voor Gien , een provinciale vlucht ingericht door Limburg en de duiven maakten een topuitslag, moesten ze op Bourges gemand zijn, zou dit hoogstwaarschijnlijk een knaluitslag geweest zijn op nationaal vlak. Doch weer en wind hebben hun invloed. Niet tegenstaande dit alles is hij er wel van overtuigd dat er hier in Limburg meerdere goede duiven zitten, men bewijst het de laatste jaren, er worden meer duiven gemand op de nationale vluchten en dit heeft zijn invloed op het nationaal presteren. Op de dag van het manden worden de jongelingen door de hand genomen en indien de conditie te wensen overlaat blijft de duif in kwestie thuis. Duiven die de mand ingaan moeten volgens het oogpunt van de melker instaat zijn te winnen, dat is het belangrijkst. Voeren spelt dan ook een belangrijke rol, hoe sneller een duif recupereert hoe beter har prestaties op de volgende vlucht is. Energie opdoen krijg je via inbouw van rust en voeding.

 

 5018042/94 SUMO

GROOTVADER VAN 1-2-17 NAT. NARBONNE

GROOTVADER VAN 1-2 I.NAT. NARBONNE

GROOTVADER VAN 1-2 I.NAT. DAX

Deze prachtige Blauw witoger doffer, won zelf 3x1. Op snelheid en midfond, zijn kweektalent toont hij vooral via zijn kleinkinderen.

Een zoon, namelijk de Emperor werd bij Sheppard in Engeland vader van de 1 I.Nat. Dax 19.400 p. – een andere kleinzoon, namelijk de « Super Sumo »  wint de 2. I.Nat.Dax 17.250 p.

Nu zorgen 2 kleindochters voor een historisch hoogtepunt bij Jos zelf door het winnen van de 1 + 2 I.Nat. Narbonne Yrl. – de kruising van de supersnelle sumo-lijn met deze van de Internationale Barcelona-crack’s zorgt voor topprestaties op de ééndaagse fondvluchten. Bolide-duifjes die op één dag ruim 900 km kunnen vliegen en winnen.

 

Afstamming van de Sumo :

Vader : 2558479/84 rechtst. Christiaens – werd bij Thoné zelf gespeeld en behaalde 12x1. Op de snelheidsvluchten – vader van 9 prov. Orleans ’89 – 52 Nat.Borges 10.992 p.

       Gr.V. : 2000987-80 de 987 Christiaens – winnaar van 20x1. – vader 4 nat.

       Gr.M. : 6142466-80 : moeder 4 Nat.

Moeder : 5000929/92 Moeder Fenomeentje, dit was wellicht één der allerbeste jonge duiven die Nederland ooit kende, ze werd afgevlagd als 1 Nat. As Ndl. ’97 bij Rik Hermans. Verder werd ze moeder van de 6 Nat. Bourges 39.119 px ;

       Gr. V. : 5010105-89 de 105

       Gr. M. : 5010681-89 Kleindochter 3 nat. As KBDB

 

 

 5026055/04 – SEDNA 1 -Donker geschelpte duivin

        1            NAT. NARBONNE 3839  Yrl. 

        1I.NAT.

Prachtig donker geschelpte duivin, van het fondtype, met bolle spieren en een oogje dat wilskracht uitstraalt. - Narbonne is haar pronkstuk doch voordien zorgde ze reeds voor topprestaties zoals :

   7   S/NAT. JARNAC                5005  Yrl. 

206 NAT.     ST.VINCENT 10020  Yrl.

827 NAT.     VICHY                    11278   Px.

 

Verder won ze nog prijzen uit Orleans - Argenton - Gien - Chimay (7-114) - Laon (25-554)

    

 

5026206/04  - SEDNA II - Geschelpte duivin

        2            NAT. NARBONNE 3839  Yrl. 

        2I.NAT.

een vuil geschelpte duivin, wat meer naar het midfondtype, breder van voor doch ook met een enorme spiermassa en de gekende intelligente kop die we meermaals terugvinden bij de kolonie Thoné.

 

Ook deze duivin was niet aan haar proefstuk toe, enkele topnoteringen zijn :

   8   NANTEUIL    534  Px.

   7   CHIMAY         137 Yrl.               

15   LAON             310 Yrl.

52   MELUN          780 Yrl.

221 GIEN              2940 Yrl.

865 NAT. LA SOUTERRAINE 16297 Px.

 

5026010/04 ARINZE

        2            NAT. NARBONNE 3839  Yrl. 

Waarlijk een superdoffer met een toppalmares - Narbonne is de 3e vlucht waarop hij zich kwalificeert binnen de 100 eerste nationaal.

Vorig seizoen verlette hij de 1 Nat. La Souterraine, zorgde wel nog voor een knappe 4e plek. Wederom zo een kerel uit de kruising midfond (SUMO)  x fond - de gouden succeslijn bij Jos.  Topnoteringen zijn :

   4   NAT. LA SOUTERRAINE 16297 Px.

95   NAT. ARGENTON         23078 Px.

58       GIEN Prov.        2956 Yrl.

99 MONTLUCON Prov.                       2130 Yrl.

361 S/NAT.            8410 Yrl.

83   NANTEUIL    1694  Px.

119 NANTEUIL    1468  Px.

 

 

 

Enkele andere resultaten 2005

10/04 - Vervins - 200 Vx : 1,6,10,12,15, ,...(9/33) 

23/04 – Laon - 338 Vx.: 1,3,5,7,8,9,10,11,17,22,29,30,31,... (17/36)

1004 Vx.: 3,5,11,15,21,23,24,25,34,40,49,51,52,69, ... (21/36) 

Laon - 310 Yrl.: 2,3,4,5,6,8,14,15,16,17,18,27,28,29,30,31, ... (26/45)

30/04 – Nanteuil - 1083 Vx.: 1,4,11,13,14,22,31,36,38,46,61,82,84,94,96,... (25/51)

2606 Vx.: 1,25,63,75,99,131,137,146,149,173,230,... (24/51)

07/05 – Melun - 689 Vx.: 4,7,10,11,16,17,18,31,41,42,48,49,53,... (24/49)

2040 Vx.: 10,16,20,21,29,30,32,53,76,78,92,93,101,... (25/49)

14/05 – Gien - 170 Yrl.: 1,2,4,5,7,10,11,14,16,17, ... (30/46)

21/05 – Laon - 474 Yrl.: 8,16,17,21,42,44,...(15/38)

Orléans - 199 Vx.: 1,8,15,18,... (8/17)

Vierzon - 113 Yrl.: 1,2,3,4,6,8,11,12,... (14/44)

1866 Yrl.: 3,32,60,105,109,142,176,181,... (22/44)

577 Vx.: 2,7,10,13,17,25,29,30,33,34,36,41,42,43,49,... (35/70)

5357 Vx.: 15,54,77,91,113,164,183,185,213,218,224,282,283,300,338,386,398,399,.. (38/70)

22/05 – Mettet - 3296 Px.: 4,6,8,10,11,41,74,151,156,215,219,220,225,227,237,245,... (33/80)

28/05 – Gien - 257 Yrl.: 1,2,3,4,5,8,9,12,15,16,17,18,19,20,21,... (36/90)

2956 Yrl.: 4,5,6,8,12,34,37,58,96,106,111,120, 134,  135,149,180,212, 213, 216, 227, 233,... (50/90)

471 Vx.: 1,3,5,8,14,16,19,31,33,37,39,40,... (26/48)

4394 Vx.: 10,16,60,65,98,116,132,215,222,244,263,265,309,384,394,438,... (34/48)

Bourges - 125 Vx.: 1,3,4,7,12 (5/5)

29/05 – Chimay - 225 Vx.: 1,25,... (3/4)

502 Vx.: 1,73,... (3/4)

04/06 – Nanteuil - 1423 Vx.: 2,25,38,85,95,99,... (12/19)

Brive - 236 Vx.: 2,7,9,13,15,17,... (14/26)

11/06 – Mettet - 3296 Px.: 4,6,8,10,11,41,74,151,156,215,219,220,225,227,237,245,259,... (33/80)

Vervins - 603 Px.: 3,8,14,15,24,25,26,28,29,31,32,34,42,43,44,51,52,54,55,60,... (39/97)

Chateauroux - 268 Yrl.: 1,2,3,5,7,9,10,11,12,14,18,21,22,... (23/68)

4348 Yrl.: 5,11,15,22,31,54,62,81,100,118,169,196,212,292,311,... (32/68)

309 Vx.: 1,3,9,... (5/8)

4015 Vx.: 3,15,114,... (5/8)

Montelimar - 187 Vx.: 1,2,3,5,6,7,12,15,... (17/24)

1700 Vx.: 2,3,8,25,27,40,73,84,132,145,150,159,161,... (19/24)

3041 Vx.: 9,15,24,60,66,91,151,174,... (19/24)

5730 Vx.: 12,25,38,96,109,164,296,344,530,... (17/24)

10195 Vx.: 17,40,57,149,171,284,533,607,928,... (17/24)

18/06 – Melun - 3080 Yrl.: 22,42,84,186,187,208,223,... (16/24)

19/06 – Laon - 537 Px.: 1,4,9,16,17,18,19,20,25,27,33,35,41,42,... (26/98)

2441 Px.: 3,8,33,57,62,63,66,67,86,91,107,109,.. (30/98)

25/06 – Monluçon - 171 Yrl.: 1,3,8,9,10,12,15,16,17,.. (10/19)

2130 Yrl.: 16,23,97,99,112,125,179,186,.. (10/19)

165 Vx.: 1,2,12,15,16,... (6/6)

1868 Vx.: 12,15,152,174,... (6/6)

Toury - 606 Yrl.: 5,10,13,15,18,29,... (8/19)

03/07 – Nanteuil - 1128 Px.: 1,27,36,44,46,47,59,61,89,... (17/38)

307 Vx.: 1,2,7,9,11,12,25,... (15/19)

09/07 – Argenton - 86 Yrl.: 1,2,3,4,5,... (7/10)

1435 Yrl.: 12,16,66,83,94,... (8/10)

Limoges - 635 Vx.: 5,8,51,... (4/4)

16/07 – Orléans - 534 Vx.: 1,2,3,7,14,23,37,.. (15/26)

2392 Vx.: 7,82,272,... (5/9)

3657 Yrl.: 17,30,60,226,... (9/17)

928 Px.: 2,7,13,17,27,35,37,56,79,81,91,... (21/46)

7797 Px.: 16,94,134,179,330,410,424,580,740,... (21/46)

Jarnac - 222 Yrl.: 3,8,15,17,... (8/10)

2138 Yrl.: 5,71,142,... (7/10)

5005 Yrl.: 7,151,317,... (7/10)

23/07 - La Ferté - 152 Px.: 3,4,5,6,9,11,12,13,15,... (18/44)

109 Vx.: 1,2,3,4,10,... (9/14)

Chateauroux - 864 Yrl.: 13,29,31,70,... (6/15)

Marseille - 145 Vx.: 1,6,... (3/14)

655 Vx.: 4,13,... (4/14)

Laon - 213 Px.: 2,6,15,... (7/14)

NARBONNE 3839 Yrl. NAT. : 1, 2. 17

I.NAT : 1, 2

 

Hilaire Surinx