Nationaal Kampioen KBDB Jonge duiven 2006

Het nationaal kampioenschap voor jonge duiven op nationale wedvluchten wordt betwist met de eerste twee afgegeven jonge duiven (1+2), klassement per 5-tal, op 3 wedvluchten naar keuze tussen de nationale wedvluchten Bourges, Argenton, La Souterraine en Guéret.

Dit jaar is het niemand minder dan "de wonderboy" uit As, Jos Thoné, die in Oostende de hoogste trede van het podium mag betreden. Met een coëfficiënt van 10,3965 haalt hij het met ruime voorsprong op al zijn concurrenten.

Jos Thoné.......in 1990 op zelfstandige basis gestart in de Kruisstraat te Niel-By-As en ondertussen al zoveel gewonnen dat een mens het niet voor mogelijk houdt. Wat dacht je van 4x wereldkampioen Versele-Laga, 3x Gouden Duif, 10x Nationaal kampioen LCB, 10x Nationaal Kampioen BDS, 2x eerste internationaal, 5x eerste nationaal, meer dan 40 provinciale overwinningen, ontelbare klasseringen in de eerste 100 nationaal en internationaal....

In 2006 beleefde sympathieke Jos zijn zoveelste "boerenjaar". Hij nam al een verschroeiende start met een provinciale overwinning op de eerste Nationale vlucht uit Bourges, Nationaal strandde zijn ‘Dora Mar’ op de tweede plaats en dit tegen 11.252 concurrenten. In de loop van het seizoen behaalde Jos trouwens nog drie provinciale overwinningen met name uit Gien, Cahors en Melun.

De bekroning

Het behalen van de Nationale titel jonge duiven KBDB beschouwt Jos echter als één van zijn mooiste prestaties in zijn carrière. Het zijn eigenlijk drie duiven die hiervoor gezorgd hebben.

De vaandeldraagster van de lichting 2006 is zonder twijfel de 5150043/06 genaamd "Deep Impact".

Zij zorgde dan ook voor drie van de zes prijzen die nodig waren om de titel binnen te halen. Zo werd ze 46e Nationaal La Souterraine van 13.965 duiven, 83e Nationaal Bourges van 26.984 duiven en 23e Nationaal Zone C Gueret van 2.735 duiven. Het betreft hier een wondermooi duivinnetje dat stamt uit de beste halve fondlijnen ten huize Thoné. Haar vader is de nestbroer van de Artificial Jutta, zelf een excellente prestatieduivin die onder meer asduif werd op de halve fond, en stamt uit de Sars (lijn Nationaal I Schellens via Herbots) gekoppeld aan de Utta die dan weer een kleinkind is van Sumo, misschien wel de machtigste vererver op het hok Thoné. Sumo is ondermeer grootvader van de 1e en 2e internationaal Narbonne en de 1e en 2e internationaal Dax maar geeft ook geweldige nakweek voor de kortere vluchten. De moeder van Deep Impact is een rechtstreekse dochter van Napoleon een andere stamvader ten huize Thoné. Napoleon zat gekoppeld aan Fortuna die in haar geboortejaar 11e Nat Bourges won van 67.985 duiven en zo haar baasje een nieuwe auto bezorgde. Fortuna is een kleinkind van de "Superman" Nationale asduif halve fond in 1984. We mogen gerust stellen dat Deep Impact een kweekprodukt is waar we alle stamduiven van het hok Thoné voor de halve fond in terugvinden met name Napoleon, Superman, Sumo en Sars.

 

Voor twee andere kopprijzen zorgde de 06-5150217 oftewel de "Casanova". Op La Souterraine behaalde hij Nationaal een 381e plaats van 13.965 duiven en op Bourges werd het een 378e plaats van 26.984 duiven. Vermeldenswaard is wel dat deze duif in 2006 12 prijzen behaalde met ondermeer ook nog een eerste prijs op Melun tegen 3.321 duiven. Casanova stamt uit een kleinzoon van Sumo maar ook hier weer komen we de lijn van de Superman tegen. De moeder van Casanova is een duivin die Jos bekwam van zijn vriend Frans Maas uit Nederland.

 

Voor de zesde broodnoge kopprijs zorgde de 06-5150002 die als 131e afgevlagd werd op Gueret en dit van 2.735 duiven in de Zone C. Het betreft hier een inteeltprodukt naar de "Napoleon". De vader is nog een rechtstreekse zoon van Napoleon en langs moederszijde vinden we een broer en een zus van Napoleon terug in de afstamming en niet van de minste. Zo behaalde Nefertete (zus Napoleon) de Nationale overwinning van  Bourges '96 bij de duivinnen. Verder vinden we in de afstamming een zuster van Sumo en een zoon van Superman.

 

Het moge hierbij duidelijk zijn dat Jos Thoné over een meer dan soliede basis beschikt voor de halve fondvluchten. We zetten de prijzen waarmee hij Nationaal Kampioen Jonge duiven werd graag nog eens op een rijtje. Gelieve trouwens te noteren dat hij op Argenton ook zijn 1e en 2e getekende duif wist te klasseren en zo 8 op 8 haalt.

 

 

1e getekende

2e getekende

Bourges

378/26984

83/26984

La Souterraine

46/13964

381/13964

Gueret

23/2735

131/2735

Spelsysteem

Zoals op de meeste hokken worden ten huize Thoné de jonge duiven verduisterd om de rui te vertragen. Van zodra de jonge bende de wijde omgeving voldoende verkend heeft, wordt er zorgvuldig werk gemaakt van het opleren van de duiven. Een karwei die door de trouwe helper van Jos, Berke Clemens, met de glimlach gedaan wordt. In meerdere stappen wordt het jonge volkje wegwijs gemaakt in het grote luchtruim. Ook wanneer de jonge reeds aan vluchten deelnemen worden er tijdens de week nog trainingsvluchten ingelast.

Het spreekt voor zich dat op medisch vlak er kort op de bal gespeeld wordt. Zo wordt er tijdens het vluchtseizoen regelmatig gekuurd tegen tricho-besmettingen. Voor het vluchtseizoen probeert Jos deze behandelingen zoveel mogelijk te vermijden gezien hij nog geloof hecht aan natuurlijke weerstand. Indien hij het nodig acht en na overleg met Dr Vandersanden Ferdi wordt er behandeld tegen de kopziekten. Als bijprodukten wordt het gamma van Bifs (Vandersanden) verstrekt. Basisprodukt hierbij is Vior, een produkt op basis van appelazijn en plantenextrakten.

Inzake voeding houdt Jos het vrij simpel, hij heeft een voedermix laten samenstellen bij de firma Beyers. Deze mengeling wordt gans de week verstrekt en de laatste dagen voor de inkorving wordt deze verrijkt met gepelde zonnepitten, pindanootjes.....

De jongen worden "op de schuifdeur" gespeeld en indien de gelegenheid zich voordoet wordt er extra aan de motivatie gewerkt. Dit laatste dient echter te gebeuren op aanvoelen van de melker. Iets forceren is moeilijk maar van sommige situaties kan er handig gebruik gemaakt worden om de motivatie van een bepaalde duif ten top te drijven.

 

Allround

 

Het is weinigen gegeven om in de duivensport uit te blinken in alle disciplines. Thoné slaagt hier evenwel wonderwel in. Ten bewijze hiervan wil ik u vier duiven voorstellen met name Avril (snelheid), Dora Mar (halve fond)  Sedna I (fond) en Bunder (grote fond).

 

Avril

Laat ons beginnen met Avril, de kroonprinses van het snellere werk.  In haar loopbaan wist ze niet minder dan 10 zuivere eerste prijzen te behalen. In haar carriere behaalde ze reeds 56 prijzen zonder dubbelingen waarvan 35 in 2005 en 2006.  In 2005 werd ze 1st Nationale asduif vitesse LCB, 2e provinciale asduif KBDB snelheid en 2de West-Europese asduif landencup snelheid. En dan te weten dat ze als jonge duif zelfs alle nationaals succesvol afwerkte met ondermeer een 179e nationaal La Souterraine van 13.988 d. en een 52e Nationaal Vichy van 11.510 d.

Avril is weer zo een kweekprodukt van de lijnen Napoleon en  Superman met een vleugje Milton-bloed. Milton was begin de jaren 90 “de ster” op het hok van vriend Dirk Leekens.

Dora Mar

Zoals reeds aangehaald in het begin van deze reportage behaalde Jos op de Nationaal Bourges in mei reeds zijn eerste provinciale overwinning van het seizoen. Hiervoor zorgde zijn “Dora Mar” genoemd naar het duurste schilderij van Picasso.  Wel…Dora Mar is in de loop van het seizoen gewoon op haar elan doorgegaan als je weet dat ze dit jaar alleen al 19 prijzen vliegt (zonder dubbelingen) en dat ze op 26 augustus haar tweede Provinciale overwinning behaalt en dit  vanuit Melun. De vader van Dora Mar is “Bonk” die zelf een 39e Nat. Vloog vanuit Argenton van 23.493 duiven. Bonk is weeral een kleinzoon van Sumo, maar ook de lijnen van de andere stamduiven Napoleon en Superman vinden we terug in zijn pedigree. De moeder van Bonk is trouwens een zus van de “Emperor” die vader is van de 1e en 2e Internationaal Dax. 

De moeder van Dora Mar is niemand minder dan Jutta. Jutta is een dochter van Sars die op zijn buurt een zoon is van de Nationaal I van Schellens (via fam. Herbots). De moeder van Jutta is ‘Utta’ een kleindochter van Sumo. Jutta zelf wist trouwens ook van wanten in haar korte carrierre. Zo behaalde ze ondermeer een 1e prov. , 2e Nat. Vichy tegen 11.510 d., een 1e Prov. La Souterraine van 448 d. , 2e Prov. Chateauroux 630 d., etc… In 2004 alleen behaalde ze 20 prijzen zonder dubbelingen. Hiermee werd ze ondermeer Nationale asduif AVR jaarlingen meeste prijzen. Na deze exploten heeft Jos ze onmiddellijk op de kweek geplaatst een beslissing waar hij tot op heden nog geen spijt van heeft.

Sedna I

In 2005 behaalde Jos de Internationale overwinning vanuit Narbonne. Hiervoor zorgde zijn “Sedna I”. Nadat ze reeds de 7e semi-nat Jarnac van 5005 d. en een 206e Nat. St-Vincent van 10.020 d. behaalde plaatste ze de spreekwoordelijke kers op de taart door al haar leeftijdsgenoten te verslaan op Narbonne jaarlingen. Op deze vlucht was ze trouwens de snelste van gans België ( + 10.000 oude en jaarse samen). Met deze resultaten bracht ze het tot 1e West-Europese landencup zware fond, 1e asduif jaarduiven LCB, 1e Prov. Asduif KBDB jaarlingen fond en 1e Nat. Asduif AVR jaarduiven fond. Sedna I vertoeft nu dan ook begrijpelijker wijze op het gouden kweekhok van Jos. De vader van Sedna I is een produkt van de Gerda-lijn – 1e Int. Barcelona ’96) en de Poco-lijn (1e jaarduif Barcelona ’93 en 1e Nat. Barcelona ’95 duivinnen). De moeder van Sedna I is een rechtstreekse dochter van Sumo.

Bunder

Een andere crack voor “het werk van de lange adem” is Bunder.   Tot op heden vloog deze marathonvlieger pur sang 5x Barcelona , 2x Marseille,  Montelimar, Brive,…. Zo behaalde hij een 66e Internationaal Marseille van 19.627 d., 139e Nationaal Barcelona van 11.802 d., 502e Nationaal Barcelona van 13.021 d., etc…  In 2006 bracht Bunder het trouwens tot 3e Primus- Interparis van de Brugse Barcelonaclub.

Bunder heeft als vader een broer van Gerda (1e int. Barcelona ’96). De moeder is dan weer een produkt van de gouden Poco-lijn (1e jaarduif Barcelona ’93 en 1e Nat. Barcelona ’95 duivinnen).

 

Het moge duidelijk zijn dat men ten huize Thoné geen vreemdelingenlegioen aantreft. Jos bezit een kweekhok dat terug te brengen is tot een aantal stamduiven die naam meer dan waardig. 

 

Enkele resultaten

 

Ellenlange resultatenlijsten ga ik jullie besparen maar de volgende resultaten van het voorbije seizoen wens ik jullie toch niet te onthouden:

 

Bourges Nationaal 19.061 oude duiven: 23,28,32,34,53,70,164,… (17/26)

Vierzon Provinciaal 2.605 oude duiven : 17,25,31,200,366,597 (6/7)

Limoges Provinciaal 1024 oude duiven: 2,5,12,26,85,87,… (8/12)

Montlucon 176 oude duiven: 1,2,3,5,7,… (8/8)

Gien 471 jaarduiven: 1,2,3,4,6,8,…. (11/20)

Barcelona Nationaal 11.802 duiven : 63,99,109,139,.. (6/13)

La Souterraine Nationaal 13.965 duiven : 44,46,140,150,225,…(33/51)

En zo kunnen we nog wel een tijdje verdergaan……in 2006 werden er trouwens meer dan 45 eerste prijzen behaald…….

 

Coda

Na dit alles kunnen we wel stellen dat de Nationale titel hier zeker op zijn plaats is. Trouwens Jos werd tevens 9e in het Kampioenschap Jaarlingen en 11e in het kampioenschap grote halve fond. Wie doet beter?

Het moge echter duidelijk zijn dat deze titel de ambities ten huize Thoné niet zal afzwakken. Misschien heeft de Engelse vriend van Jos, de heer Ronny Bigwood wel gelijk toen hij schreef “You ain’t seen nothing yet"

 

Guy Baerts