Jos Thoné is de grand cru van onze duivensport

 

De weg die Jos Thoné als duivenliefhebber heeft afgelegd verdient bewondering en respect. Het begon met blik en krabber bij schoonvader in spe Thomas Peeters. Jos hield er oren en ogen goed open en wou al snel meer. De ambitie brandde. Jos had maar één doel voor ogen: winnen. Al snel wist hij van zijn passie en hobby zijn beroep te maken. Hij was wellicht een van de allereerste fulltimeprofs in onze duivensport. Na hem voelden velen zich geroepen, slechts enkelen behoorden tot de uitverkorenen.

 

Where top results have no secret

 

Jos is en blijft een toonbeeld binnen onze sport. De ambitie, passie en liefde voor onze sport straalt er nog steeds van af. Zijn erelijst is fenomenaal. Niet in enkele zinnen samen te vatten. Een kleine bloemlezing uit zijn indrukwekkend palmares levert volgend cijfermateriaal op:

4x wereldkampioen

6x Gouden Duif

5x Olympiadeduif

7x 1° Nationaal

2x 1° Internationaal

1° Nationaal Kampioen KBDB Jaarduiven

12x 1° Nationaal Kampioen BDS

13x 1° National Kampioen LCB

 

Waar weinigen in slagen: winnen van snelheid tot grote fond

 

Jos is een allrounder pur sang. Eerste prijzen behalen van de kortste snelheidsvlucht tot Barcelona lukt hem als een fluitje van een cent. Zo won hij in 2014 de 1e prijs op de snelheid uit Chimay tegen 1.919 jonge op dezelfde dag dat hij 11e Nationaal won uit Barcelona van 8.764 oude! Weinigen zijn er toe in staat of doen het hem na. Het geeft blijk van een enorme feeling voor duiven. Duiven kunnen klaarstomen voor iedere vlucht en er het maximale rendement uithalen op alle afstanden. Niet simpel. Zeker niet in tijden dat de duivensport sterk geëvolueerd is, want de actuele duivensport staat scherp. Duiven zijn sneller geworden, de prijzen worden in recordtempo verdeeld … ja, de wedstrijden kennen tegenwoordig een supersnel verloop en zijn sneller afgelopen.

Dan moet je als topper mee zijn met je tijd. Liefst vooruit zijn op je tijd om de concurrentie voor te kunnen blijven. Duiven worden nu anders en beter getraind dan vroeger. Beter en harder trainen, vraagt een aangepaste voeding en een andere begeleiding. Verduisteren, bijlichten, totaal weduwschap en de opmars van het spel met duivinnen, het zijn slechts enkele facetten waarop de moderne topliefhebber weet in te spelen. Iedereen beschikt tegenwoordig ook over moderne hokken waarop men kan inspelen op een wisselend klimaat en veranderende weersomstandigheden. Dat om de vormcurve te bespelen of te pieken naar bepaalde vluchten toe.

Wie zich niet kon aanpassen is ondertussen verdwenen naar het rijke land der fabelen. Dat in tegenstelling tot de echte toppers zoals Jos Thoné. Die staat er nog altijd. Even sterk, even succesvol. We halen er enkele hoogtepunten bij uit 2014 ter illustratie:

Algemeen Provinciaal Kampioen 2014 Limburg
1. Prov. Asduif Snelheid Limburg
1. Prov. Kampioen Halve Fond Limburg
1. Prov. Kampioen Fond Limburg (X. & M. Thoné)
Winnaar Bronzen Vleugel in de Brugse Barcelona Club (X. & M. Thoné)

En bovenal: voor de zesde keer winnaar van de Gouden Duif bij sportblad De Duif. Een titel die ten huize Thoné heel hoog aangeschreven staat. Toen Jos zoveel jaren terug voor het eerst naar het feest van deze krant ging, deed hij de boude uitspraak: "Volgend jaar sta ik hier op het podium." Het lukte hem nog ook! Dit jaar stond hij er al voor de zesde keer. Je moet het maar doen. Eind 2014 stond de teller op 66 eerste prijzen. Wie deed beter?


Kunstenaar met duiven

Jos Thoné is iemand die uitdagingen niet uit de weg gaat. Duivensport is voor hem een blijvend zoeken naar de ideale combinaties. Wat meer snelheid in de duiven kweken, of omgekeerd: meer kracht en uithouding. Noem het een inspelen op wat hij nodig acht voor zijn kolonie. Op die manier slaagt hij er nu reeds jaren in om top te zijn van snelheid tot fond en grote fond.

Eind 2010 verkocht Jos zijn ploeg oude duiven in Thorn met PIPA. Enkel met de jonge duiven van 2010 en enkele stamduiven van John Hanson stapte hij de toekomst in. Een nieuwe uitdaging tegemoet. We zijn nauwelijks vier jaar later. Het nieuwe en jeugdige Thoné-racing team klapwiekte in die periode een palmares bij elkaar om u tegen te zeggen. Met daarop nationale winst en een onnavolgbare reeks overwinningen op provinciaal en zonaal vlak, zonder nog van het fantastische titelgewin te gewagen. Een droom voor velen, maar klare taal op de Thoné-hokken! Het bewijst eens te meer dat Jos gewoon een kunstenaar is met duiven.

Op de hokken achter zijn woonst ligt de focus voortaan op de vluchten van snelheid tot nationale fond terwijl langs de overkant van de straat, waar wordt deelgenomen aan de vluchten op naam van de zonen Xavier & Maxim Thoné, het accent op de fond en vooral grote fond ligt. Op eigen hok werd Jos dus Algemeen Kampioen van Limburg 2014, op de hokken van Xavier & Maxim werd hij Fondkampioen van Limburg 2014 en won hij de Bronzen Vleugel. Noem het maximaal rendement halen uit een klasrijke ploeg duiven. Woorden schieten gewoon tekort. Proficiat aan Jos en het ganse Thoné-team!